Dansk julemad og drikkevarer
And. flæskesteg, rødkål, ris ala mande, snaps og vaniljekrase er bare nogle af de ting vi forbinder med dansk jul og den mad og drikke der skal til for at gøre højtiden til både noget særligt, men også som den plejer.
Dansk julemad og typiske juledrikke
Ingen jul uden dansk julemad
Maden er en vigtig del af julen. Både maden vi spiser til alle de dejlige julefrokoster gennem december, men også maden juleaften og i juledagene, bliver der kræset lidt ekstra for. Hver familie har ofte deres helt egne traditioner for hvilken mad der spises i julen. Traditionerne bunder ofte i hvor i landet man bor og hvad man er vokset op i.
Lokale forskelle
Selv om Danmark er et lille land, er der stadig væsentlige geografiske forskelle på, hvad vi spiser juleaften. Tager vi en typisk juleret som grønlangkål, spises der væsentligt mere af den i Jylland end i resten af landet, mens hver sjette fynbo spiser medister juleaften. Chipsskålen med fransk kartofler er på bordet i mange hjem juleaften, men i Jylland er den på bordet i ca halvdelen af hjemmene, mens den på Sjælland er på bordet i ca hvert tyvende hjem
Hvad spiser danskerne juleaften?
Andesteg eller flæskesteg med sovs og kartofler. Og så med risalamande til dessert. Sådan lyser menuen i langt de fleste danske hjem juleaften. Kartoflerne varieres og mange steder serveres mere end en slags kartofler. De mest populære er hvide kartofler med en god fed sovs og brunede kartofler der er stegt i smør og sukker.
Derudover bliver der serveret meget kål. Igen på forskellig måde. Den mest traditionelle er rødkål som for de fleste hører dansk julemad og kan serveres til både and og flæskesteg. Andre nyder grønlangkål enten juleaften eller 1. juledag. Lidt mere moderne er en frisk grønkålssalat med granatæbler der har vundet indpas i mange danske hjem.
Risengrød eller ris ala mande
Tidligere spiste man risengrød som forret juleaften. Dels var det tradition og dels lagde det en god bund inden man gik videre til det dyre kød. Men i dag er det klart ris ala mande der er mest populær juleaften. Ris ala mande med varm kirsebærsauce med en hel mandel i. Risengrød spises stadig i mange familier, men nu lillejuleaften, hvor der laves en ekstra stor portion så der også er til ris ala manden dagen efter.
Og hvad med julens drikkevarer?
Hele december bliver der drukket snaps og juleøl til alle månedens julefrokoster, men selve juleaften er det ofte vin og sodavand. Særligt citronsodavand. I juledagene er der typisk familie julefrokoster hvor snapsen og juleøllen igen kommer på bordet. Og selv børnene får lov at prøve den særlige blanding af KB nisseøl og citronvand.
Gløgg er også en fast bestanddel af dansk jul og drikkes varm til diverse julearrangement i løbet af december. Ofte serveres gløgg til æbleskiver og den varme alkohol gør godt – særligt hvis arrangementet er udendørs.