fbpx

Dansk slik

I Danmark er der rigtig mange der forbinder hygge med lidt godt dansk slik. Er der noget bedre end at servere noget lækkert slik til kaffe, når der er fødselsdag eller når man skal hygge på sofaen fredag aften?

Dansk slik

Danskerne er blandt de mest sliksultne på jorden. Slik og søde sager er nærmest blevet synonym med det danske begreb hygge. Om det er fredag aften foran fjernsynet med Disney-sjov eller en hyggelig sammenkomst med venner er der næsten altid en skål slik på bordet.

Typisk dansk slik

Chokolade er det slik der bliver solgt mest af i Danmark, efterfulgt af mixposer og lakrids.

Fra Toms er det Skildpadden, Guld Barren, Marcipanbrødet og Yankiebaren, der sælger bedst. Skildpadden er stykmæssigt det de sælger allermest af. Vel at mærke i den klassiske udgave fra 1951 med rom- og vaniljecreme.

Mixposer som Matadormix, Click Mix, Familieguf, Pingvinblanding, Stjerne Mix eller Supermix er også meget populære i slikskålen, når familien skal hygge, eller vi bare vil forkæles. Tilsammen købte danskerne sidste år 10 millioner poser af de seks mest populære poseslikvarianter.

Lakrids fås også i andre lande, men ingen andre steder spises der så meget af det pr. indbygger som i Danmark. Vi er også et af de få lande der elsker saltlakrids, og hvis folk fra andre lande får et stykke dansk saltlakrids i munden, skærer de grimasser som aldrig før, mens vi bare nyder den salte smag.

Danskerne er meget pragmatiske og holder fast i vaner og traditioner. Smagen og konsistensen betyder mere end noget andet. Derfor toppes listen over det slik, der sælger bedst af produkter med rigtig mange år på bagen.

Fredags slik

Fredag aften og slik med børnene er et koncept, som har fået sit eget navn – fredagsslik og praktiseres rituelt i børnefamilier over hele landet som en måde at vise overgangen mellem hverdag og fritid. Efter en lang uge med arbejde og skole, er det dejligt at slænge sig i sofaen med sit yndlingsslik og en god film

Hvor meget slik spiser danskerne?

Danskere er så vilde med vingummi, lakrids og andet slik, at vi er dem, der køber mest i verden, viser en rapport fra DTU. Danskere køber i gennemsnit 6,6 kg slik om året, hvilket er den største mængde i hele verden. Danskere køber mere slik end svenskere, som vi normalt sammenligner os med, og omkring dobbelt så meget som englændere og amerikanere. Når indkøb af chokolade på 5,7 kg lægges oveni slik, så køber hver dansker i gennemsnit 12,3 kg slik og chokolade om året.

I gennemsnit spiser danske børn slik og chokolade to gange om ugen, mens danske voksne spiser slik og chokolade næsten tre gange om ugen

Danske slikmærker

De store danske slikmærker er Toms, Anthon Berg, Nørregade Bolcher, Malaco, Kims og Haribo producere hovedparten af det slik der bliver spist i Danmark. Flere af disse danske slikmærker har deres oprindelse i Danmark, men f.eks. Haribo er ikke dansk, men er alligevel et af de mærker vi forbinder med dansk slik, da det er det slik mange af har fået gennem vores barndom.

Klik på logoet for at se udvalget

gajol logo
kims logo
Malaco
haribo logo
nørregade logo
anthon berg logo
toms logo