Mortens aften
Mortens Aften, der fejres den 10. november, er en særlig begivenhed i den danske kalender og blandt danskere bosiddende i udlandet. Denne dag har en rig historie, som går tilbage til middelalderens Europa.
Aftenen er navngivet efter Sankt Martin af Tours, mere kendt i Danmark som Morten Bisp, en figur, der er berømt for sin ekstreme beskedenhed og sin uvillighed til at påtage sig rollen som biskop.
Tidlige år og åndelig kald
Morten Bisp, også kendt som Martin af Tours, blev født omkring år 336. Han kom til verden i det, der i dag er Ungarn. Denne tid var præget af Romerrigets storhed. Oprindeligt tjente han som romersk soldat. Men snart følte han en stærk religiøs kaldelse. Denne kaldelse fik ham til at forlade militæret og blive munk. Han rejste til Gallien, som vi i dag kender som Frankrig. Her blev han hurtigt berømt for sin fromhed og barmhjertighed. Hans mirakler og gerninger spredte sig hurtigt blandt folk, hvilket gjorde ham til en respekteret helgen før sin officielle kanonisering.
Modstand mod biskopstitlen
Martin var yderst beskeden og ønskede ikke at blive sat over andre. Da folk i Tours ville udnævne ham til biskop, forsøgte han at gemme sig. Han valgte en gåsesti som sit skjulested. Ironisk nok afslørede gæssene ham ved at skræppe op. På trods af hans forsøg på at undgå det, blev han fundet. Han blev nødt til at acceptere biskopstitlen. Dette spænd mellem hans ønske om et simpelt liv og de pligter, hans status medførte, er blevet en central del af hans legende.