fbpx

Dansk smørrebrød

Smørrebrød er en af de absolut mest efterspurgte danske specialiteter og det er helt forståeligt at så mange elsker den lækre ret der kan varieres i det uendelige.

Selv om du er langt fra Danmark kan du lave dit eget smørrebrød og måske servere det for lokale venner og familie.

Få inspiration og køb ind i webshoppen, så kan nyde dansk smørrebrød lige meget hvor i verden du er.

smørrebrød 3 stk
smørrebrød

Vidste du at….

Navnet smørrebrød kommer af smør og brød og er netop en skive rugbrød smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg. Oprindelig dækkede smørrebrødet behovet for at spise mellemmåltider uden for hjemmet særligt af arbejderklassen der havde brug for et solidt frokostmåltid efter industrialiseringen i 1800-tallet. Over tiden har smørrebrødet udviklet sig fra en simpel og rustik arbejdsfrokost til et dansk madhåndværk.

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Vinhandler Oskar Davidsen begyndte her at servere smørrebrød for sine kunder – med stor succes. Det endte med hans smørrebrød blev mere populær end vinen, og i 1888 åbnede han en frokostrestaurant på Nørrebro med en smørrebrødsseddel på 140cm og 177 varianter på menuen.

Smørrebrød vs håndmad

Det højtbelagte smørrebrød er den mest pyntede udgave, hvor pålæg og pynt oftest fylder mere end selve brødet, og hvor brødet faktisk ikke kan ses. De fleste typer af højtbelagt smørrebrød består af flere slags pynt på pålægget – for eksempel både sauterede svampe, bacon og eventuelt syltede agurker på et stykke smørrebrød med leverpostej. Et stykke højtbelagt smørrebrød vil i øvrigt oftest spises med kniv og gaffel.

En håndmad derimod er en mere simpel mad med mindre pålæg, som er beregnet til at spise med fingrene. Her vil der typisk være mere brød end pålæg på en enkelt mad.

Frokostsmørrebrød er en mellemting mellem højtbelagt og håndmad, og vil typisk blive produceret i større mængder ad gangen, for eksempel til firmafrokoster eller -arrangementer.

Rammer alle smagsløg

I dag taler kokke om, at de gode retter skal indeholde alle elementer fra smagscirklen med bittert, sødt, salt, surt og umami. Alt det har et stykke rugbrød med leverpostej og syltede rødbeder og alle andre stykker smørrebrød. Man har måske ikke kendt smagscirklen for mere end 100 år siden, men man har lavet smørrebrød efter den alligevel.

sild smørrebrød
Dyrlægens natmad (510 x 400 px)

Historien om Dyrlægens natmad

En af de mest karakteristiske og elskede retter i det danske smørrebrødsrepertoire er Dyrlægens natmad. Denne ret har en særlig plads i danskernes hjerter, ikke kun for sin unikke kombination af smage, men også for den historie, der ligger bag dens navn.

Historien fortæller, at en dyrlæge ved navn Sigurd Kejlgaard, ofte arbejdede sent i de kongelige stalde, regelmæssigt besøgte en nærliggende smørrebrødsrestaurant Oskar Davidsen. For at imødekomme hans sene ankomst og sult, kreerede restauranten en særlig ret til ham: en skive rugbrød med fedt, leverpostej, saltkød, sky og rødløg. Retten blev en favorit blandt gæsterne og fik navnet “Dyrlægens natmad” som en hyldest til dens oprindelige kunde. 

dyrlægens natmad smørrebrød

Dyrlægens natmad

Dyrlægens natmad er ikonisk i det danske smørrebrødsunivers, kendt for sin enkle, men rige smagskombination. Den består typisk af en skive rugbrød med et stort stykke grov leverpostej.

Ovenpå leverpostejen placeres et stykke saltkød, der er tyndt skåret, og som tilføjer en let saltet dybde til retten. Afslutningsvis toppes Dyrlægens natmad med rødløg, karse og sky, som begge bidrager med skarphed og en umami-rig afrunding af smagsprofilen. 

æg og rejer smørrebrød

Smørrebrød med æg og rejer

Smørrebrød med æg og rejer er en klassiker i det danske frokostkøkken, der byder på en frisk og delikat smagsoplevelse. Retten begynder med en skive friskt rugbrød, som danner grundlaget. Ovenpå smøres et lag af mayonnaise, der fungerer som en cremet base. Herefter følger et lag af hårdkogte æg, skåret i skiver eller halve, som giver en mild, men nærende smagsdimension. Retten toppes med en generøs portion rejer, der bidrager med en let sødme og havets friskhed. Et drys af frisk dild, kaviar, tomat og agurk og et par skiver af citron tilføjer et pift af syrlighed og aroma, der afrunder smagsoplevelsen.

roastbeef smørrebrød

Smørrebrød med roastbeef

Smørrebrød med roastbeef er en dansk delikatesse, hvor tyndt skåret, saftig roastbeef møder rugbrød. Toppet med remoulade, der tilfører pikant dybde, og friske rå løgringe for en skarp kontrast. Ristede løg og friskrevet peberrod fuldender retten, hvilket skaber en umami-rig og kompleks smagsoplevelse.

Denne ret er et studie i balance mellem det rige kød og de friske, skarpe tilbehør, hvilket gør den til en fast bestanddel af det danske smørrebrødsbord.

fiskefillet smørrebrød

Smørrebrød med fiskefillet

Så bliver det næsten ikke bedre Smørrebrød med fiskefilet er en klassiker i dansk frokosttradition, der byder på en sprød paneret fiskefilet på rugbrød. Toppet med remoulade, friskhakket dild og tynde skiver af citron, tilfører hver ingrediens et lag af smag, der komplementerer fisken perfekt. Denne ret er kendt for sin knasende panering og det saftige fiskekød indeni, hvilket skaber en dejlig kontrast til rugbrødets robuste tekstur. Agurkesalat eller syltede agurker tilføjes ofte som et syrligt og sødt element, der balancerer fiskens rigdom.