fbpx

Julesmåkager

Nyd de dejlige småkager. De kan sagtens nydes i god tid før jul 🙂

Julesmåkager

Smagen af dansk jul, når den er allerbedst. Med masser af tradition smager julesmåkager som julen skal smage. Spred lykke og juleglæde med klassiske julesmåkager.

Vaniljekranse

Vaniljekransen kan spores tilbage til 1840’erne. På det her tidspunkt havde mange af de danske hjem fået komfur. Det betød, at det blev nemmere at bage. 

Varmen i en ovn var nemlig nemmere at styre end over åben ild. I en ovn kunne man også bage en plade med flere kager på ad gangen. En af de mest populære måder at få produceret vaniljekransens letgenkendelige form, er ved brug af en kødhakker.

Før man fik komfur lavede man fx klejner, der blev kogt i fedt, eller kager, der kunne steges som fx æbleskiver eller pandekager.

Klejner

Klejnen er den ældste julekage. Den har været kendt siden middelalderen, og dens navn kommer af det tyske ‘kleinet’, der betyder lille. Oprindeligt kogtes de i en gryde over åbent ildsted.

Faktisk var klejnen oprindeligt ikke en julekage, men indgik i gårdmandens vinterkøkken. Bønderne høstede deres vinterhvede omkring august og slagtede grise omkring november, så de kunne konservere kødet over vinteren. Derfor havde de hvedemel og svinefedt til rådighed i december.

Det sværeste ved klejnen er at få skåret, vredet og kogt den ordentligt.

Pebernødder

Pebernødderne kan spores tilbage til 1500-1600-årene og er dermed næstældst. Dengang var pebernødderne ikke, som vi kender dem i dag. Når man i julen bagte de fine hvedebrød, og der var dej tilovers, kunne man bage pebernødder.

Man tilsatte lidt krydderier (peber) og honning, rullede dejen til en lang pølse og så skar man i små stykker kunne trilles til pebernødder. Dengang indeholdt pebernødderne heller ikke hjortetaksalt eller bagepulver, som de gør i dag, hvilket formentlig har betydet, at kagerne var meget hårde modsat den sprøde lækkerbisken, vi knaser i os i dag. 

Danskerne er vokset op med pebernødden som en vigtig ingrediens til julestemningen. Langt de fleste kan sikkert nikke genkendende til jul i de små klasser i folkeskolen, hvor man så frem til at være den der skulle prøve at undgå at gætte hvilken pebernød på lærerens kateter der var ’musen’ i den klassiske pebernøddeleg.

Brunkager

Brunkager og jødekager i den form, vi kender dem i dag, hører sammen med komfurets indtog i køkkenerne i 1800-tallet. Det er i denne periode, at bagningen af brunkager bliver en fast tradition af julen. Det er også heromkring, at man begynder at kunne få fuldt udbytte af potasken, som optræder som en central del af brunkageopskriften.

Jødekager

Jødekager er en af de klassiske julesmåkager, som bages hvert år i mange hjem. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser.

 Historien om jødekagens navn er lidt af en gåde, men der er en generel enighed om, at de lignede de kager, der blev bagt og forhandlet ved jødiske bagerier i København. Hjortetaksalt er især vigtigt at bruge, hvis man skal lave jødekager (såvel som vaniljekranse og klejner), hvis man vil opnå den helt perfekte, sprøde og smuldrende overflade.

Klik på logoet for at se udvalget

karen volf logo