fbpx

Dansk smørrebrød

Smørrebrød er en af de absolut mest efterspurgte danske specialiteter og det er helt forståeligt at så mange elsker den lækre ret der kan varieres i det uendelige.

Selv om du er langt fra Danmark kan du lave dit eget smørrebrød og måske servere der for lokale venner og familie.

Få inspiration og køb ind så kan nyde dansk smørrebrød lige meget hvor i verden du er.

smørrebrød 3 stk
smørrebrød

Vidste du at….

Navnet smørrebrød kommer af smør og brød og er netop en skive rugbrød smurt med smør eller fedt og belagt med pålæg. Oprindelig dækkede smørrebrødet behovet for at spise mellemmåltider uden for hjemmet særligt af arbejderklassen der havde brug for et solidt frokostmåltid efter industrialiseringen i 1800-tallet. Over tiden har smørrebrødet udviklet sig fra en simpel og rustik arbejdsfrokost til et dansk madhåndværk.

Det højtbelagte smørrebrød er en dansk opfindelse fra slutningen af 1800-tallet. Vinhandler Oskar Davidsen begyndte her at servere smørrebrød for sine kunder – med stor succes. Det endte med hans smørrebrød blev mere populær end vinen, og i 1888 åbnede han en frokostrestaurant på Nørrebro med en smørrebrødsseddel på 140cm og 177 varianter på menuen.

Smørrebrød vs håndmad

Det højtbelagte smørrebrød er den mest pyntede udgave, hvor pålæg og pynt oftest fylder mere end selve brødet, og hvor brødet faktisk ikke kan ses. De fleste typer af højtbelagt smørrebrød består af flere slags pynt på pålægget – for eksempel både sauterede svampe, bacon og eventuelt syltede agurker på et stykke smørrebrød med leverpostej. Et stykke højtbelagt smørrebrød vil i øvrigt oftest spises med kniv og gaffel.

En håndmad derimod er en mere simpel mad med mindre pålæg, som er beregnet til at spise med fingrene. Her vil der typisk være mere brød end pålæg på en enkelt mad.

Frokostsmørrebrød er en mellemting mellem højtbelagt og håndmad, og vil typisk blive produceret i større mængder ad gangen, for eksempel til firmafrokoster eller -arrangementer.

Rammer alle smagsløg

I dag taler kokke om, at de gode retter skal indeholde alle elementer fra smagscirklen med bittert, sødt, salt, surt og umami. Alt det har et stykke rugbrød med leverpostej og syltede rødbeder og alle andre stykker smørrebrød. Man har måske ikke kendt smagscirklen for mere end 100 år siden, men man har lavet smørrebrød efter den alligevel.

sild smørrebrød
kernerugbrød

Sådan gør du selv

Det kan være svært at finde det du skal bruge til at lave dansk smørrebrød i udlandet, men du kan bestille det meste her i webshoppen og få sendt det lige til hoveddøren i hele verden.

Hvis du ikke lige finder det du søger er du velkomme til at skrive en mail. Jeg kan efter særaftale sende varer express på køl, så du har det du skal bruge lynhurtigt.

Se udvalget i rugbrød HER

dyrlægens natmad smørrebrød

Dyrlægens natmad

Rugbrød med fedt og leverpostej, skiver af saltkød med sky ovenpå og rå løgringe og karse på toppen.

Vidste du at …

Dyrlægens natmad er opkaldt efter en dyrlæge ved navn Sigurd Kejlgaard, der hver aften angiveligt spiste et stykke smørrebrød med fedt, leverpostej, saltkød og sky på smørrebrødsrestauranten Oskar Davidsen.

æg og rejer smørrebrød

Smørrebrød med æg og rejer

Højtbelagt smørrebrød med æg og rejer. Et klassisk stykke smørrebrød, som er manges favorit. Men man går da heller aldrig galt i byen med en kombination af æg, rejer og mayonaise. Server dit smørrebrød på et stykke lækkert rugbrød, så har du altså alletiders frokost, som uden tvivl vil falde i god jord ved de fleste.

roastbeef smørrebrød

Smørrebrød med roastbeef

Smørrebrød med roastbeef er et af de stykker smørrebrød, som ofte også forsvinder hurtigt, når fade med blandet smørrebrød sendes rundt.

Det har du sikkert bemærket, og netop sådan et godt belagt stykke brød med skiver af roastbeef, remoulade, peberrod og ristede løg smager da også super godt.

Se udvalget i ristede løg og remoulade HER

fiskefillet smørrebrød

Smørrebrød med fiskefillet

Så bliver det næsten ikke bedre, og det vel nok det mest populære stykke smørrebrød.

De pyntede stykker med fisk, remoulade og rejer er noget af det mest danske mad, og det er stadig populært den dag i dag.Uanset om det så er til en almindelig frokost, festlige lejligheder eller et mere mættende måltid.

Se udvalget i remoulade HER