Risengrød og ris ala mande
For mig betyder det risengrød når efteråret begynder at komme i Danmark. Så snart det begynder at ruske lidt, er det skønt med en skål brandvarm risengrød med kanelsukker og en ordentlig klat kold smør.
Min datter elsker når der er lidt risengrød tilbage, så vi kan lave ris ala mande næste dag. I min familie har vi altid fået mandelsplinterne ved siden af så man selv kunne vælge hvor mange man ville have på. Hvordan foretrækker du din ris ala mande?
Hvad end du vil handle til risengrød eller ris ala mande, om det skal være luksus versionen eller på budget eller om det hele skal være økologisk, så finder du ingredienserne her.
Opskrift risengrød
2½dl vand 2½dl grødris 1l (sød)mælk En knivspids salt
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. Kog op under omrøring til vandet er fordampet.
Mælken tilsættes og der røres til gryden er i kog. Pas på det ikke koger over.
Skru ned til lav varme og lad grøden koge i ca 30 min til den er lind og risene er møre. kom en smule slat i gryden og server med kanelsukker og en klat kold smør
Ris ala mande – Valdemarsro
Jeg har fundet denne skønne opskrift på ris ala mande på Valdemarsro der er et fantastisk madunivers.
Ingredienser:
- 1 liter sødmælk
- 180 g grødris
- 1 vaniljestang
- 70 g sukker
- 100 g mandler
- 1 knivspids salt
- 4 dl piskefløde
Kom mælk og risengryn i en gryde og kog langsomt op under konstant omrøring.
Skru ned for varmen til næstlaveste blus. Rør rundt et par minutter og læg låg på gryden.
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, vend vaniljekornene sammen med sukker på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.
Kom sukker, vaniljekorn og den hele tomme vanilje stang i gryden, rør rundt og lad risengrøden simre svagt i 45-50 minutter under jævnlig omrøring til risene er lækre og møre. Tag vaniljestangen op.
Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over og lad dem stå i 2 minutter. Hæld vandet fra og smut mandlerne.
Rør de smuttede hakkede mandler og salt i grøden og lad grøden køle helt af i køleskab i nogle timer eller til dagen efter.
Inden servering – eller en times tid før den serveres
Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i risengrøden.