fbpx

Lakrids

Hvilken lakrids er din favorit? Saltlakrids eller måske den søde? Her i shoppen finder du mange forskellige slags. Og vidste du at lakrids ligger nummer to på listen over danskernes fortrukne favorit-slik, kun overgået af chokolade

Lakrids

Lakrids er en af den slags slik, som du sagtens kan have for dig selv, hvis du deler slikskål med en amerikaner, en inder eller en italiener.

Det sorte slik er ikke så populært, når vi bevæger os væk fra Nordeuropa. De fleste uden for Europa kan virkelig ikke lide det sorte guld, men så er der jo mere til dig.

Men i Danmark er vi store lakridselskere Du kan få lakridser i alle afskygninger fra de små hårde pastiller til de store bløde lakridspiber.

Hvor kommer lakrids fra

Lakrids kommer fra saften af rødderne på stauden Glycyrrhiza glabra der vokser i Nordafrika, Mellemøsten og Kina. Denne plante har dybe, søde rødder, som vi kender som lakridsrødder

Lakridsens historie kan dateres tilbage til 2300 år f.Kr. Dengang fik Kinas kejser, Shen Nung, nedskrevet i den himmelske agerdyrknings urtebog, Pen Tschao, at lakridsen er en magisk plante, der genskaber ungdomskraften i aldrende mænd. Og da man åbnede den Egyptiske farao Tutankhamons grav fra 1350 f.Kr., fandt man også lakridsrod sammen med andre kostbarheder, så dette beviser virkelig at lakrids var højt beundret. 

Man ved også at lakrids var en del af mange kure i det gamle Grækenland. Her blev lakridsen især brugt til at bl.a. anvendt som hostestillende naturmedicin – dette har du sikkert også oplevet i dag, hvor lakrids stadig findes i en del af den hostemedicin du kan få. Det har nemlig vist sig at lakrids både er hostestillende, og har en antiinflammatorisk funktion. Mange halspastiller indeholder også lakrids. 

Fra medicin til slik

Lakridsens historie fortsætter fra hostemiddel til nydelsesmiddel i Italien, Frankrig, Tyskland og England. Her findes eksempler på videreudviklingen af lakrids op igennem 1800-tallet til produkter, der minder om dem du kender i dag.

I Danmark var det Ga-Jol der først solgte lakridsprodukter der mindede om dem du ser i dag. Ga-Jol fra 1933, som blev lanceret som en halspastil mod hæshed og smerte i halsen.

I Danmark var det Galle & Jessen (1872) og Høgh’s Lakridsfabrik (1902) der starterede med at producere slik i form af bolsjer – senere med lakridssmag og andre lakridsprodukter.

Både Galle & Jessen samt Høghs Lakridsfabrik findes stadig i dag – dog kendes Høghs Lakridsfabrik i dag som Pingvin. Fabrikken ændrede nemlig navn i 1962, da Toms opkøbte den populære lakridsfabrik.

Forskellige slags lakrids

Når der skal laves lakrids, koges lakridsrødder ind med vand, hvilket gør, at en fantastisk lakridsekstrakt er tilbage. Det er denne lakridsekstrakt der herefter bruges i alt fra slik, til pastiller, bolsjer og andre spiselige lakridsprodukter. 

Alt efter hvad rå lakridsen skal bruges til – hård eller blød lakrids, sød eller salt lakrids tilsættes andre ingredienser.

Først og fremmest opdeles lakrids i de hårde og de bløde, da det er forskellige ingredienser, man kommer i.

Hård lakrids som Gajol og poletter støbes i forme. De indeholder typisk gummi arabicum, sukker, glukose og rålakrids. Piratos er en typisk saltlakrids da den indeholder ammoniumchlorid, men som de fleste andre lakridser er det kun en lille procentdel lakrids i en Piratos, kun ca tre procent.

Blød lakrids laves af ris- eller hvedemel, sirup, sukker og rålakrids, som koges sammen og spyttes ud af en maskine, men den bløde variant indeholder ikke ammoniumchlorid

gajol logo
toms logo
nørregade logo
haribo banner